Veneto

Radicchio di Treviso - Author: Ferruccio Zanone


Veneto


Benátsko má velmi bohatou gastronomii. Nejvíce se tu můžeme setkat s Risottem, které se připravuje s plody moře, masem či zeleninou. Na pobřeží ho připravují s rybami nebo plody moře, zatímco dále ve vnitrozemí sáhnou spíše po dýni, chřestu nebo čekance. V Benátské kuchyni se příliš neuplatňují těstoviny. Nejznámější těstoviny v tomto regionu jsou špagety, zvané Bigoli. Připravují se především s kachním masem.


 Risi e Bisi je typický benátský pokrm z rýže a nejlépe čerstvého hrášku. Připravuje se na různé způsoby, někdy je řídký jako polévka a někdy hustý jako rizoto. Další specialitou jsou pokrmy z dýně, např. Torta di Zucca nebo dýňové soufflé. Pochází odtud, konkrétně z provincie Treviso, několik chráněných druhů čekanky. Místní delikatesou jsou telecí játra na benátský způsob, podávaná na podušce ze sladké cibulky.

Původ v Benátkách má i syrová hovězí svíčková (Carpaccio), kterou proslavil Giuseppe Cipriani. Sladkovodní a mořské ryby připravované na jemných omáčkách původem z éry Byzantské říše, koření jako koriandr, římský kmín, šafrán či sultánky, pinie, esence z pomerančových květů a jiné pochutiny v místní kuchyni jsou důkazem toho, že se v Benátkách po celá staletí díky rušnému přístavu setkávaly západní prvky s východními. Téměř celou oblast Veneta zastupují sýry Asiago a Monte Veronese. Jako další sýry můžeme uvést Morlacco, Schiz, Cansiglio, Carnia, Casalina, Casatella Trevigiana, Comelico, Fodom, Ricotta Affumicata a Renaz. Formaggio Embriago či Ubriaco. Místní specialitou je Radicchio di Treviso, což je unikátní druh čekanky.

Ruce expertů čekanku opatrně vyjmou ze země, očistí kořeny a ponoří do pramenité vody. Poté je čekanka po důkladném vyprání připravena k expedici ke gurmánům po celém světě. Je obdivována především pro svoji typickou, nahořklou chuť.

Vína Soave, vyrobená z delikátních hroznů odrůdy Garganega a Trebbiano di Soave, jsou velmi populární na zahraničních trzích. Valpolicella je druhé nejvýznamnější víno Itálie co se týká kvantity. Corvina, Rondinella a Molinara jsou tři hlavní odrůdy pro výrobu Valpolicelli. Dalším populárním vínem je Bardolino, což je temně růžové víno vyrobené krátkou macerací hroznů. Z bílých vín jsou nejznámější Bianco di Custoza, Lugana a Gambellara.


Zdroj: http://www.italsky-raj.cz ...

Přihlášení

Vyplňte údaje. Lorem ipsum dolor it samet.