Valle d'Aosta

Author: Marcos.Zion


Valle d'Aosta


Obyvatelé tohoto regionu milují selské pokrmy, a to proto, že jsou jednoduché. Polenta (concia), hutné polévky, salámy, horskou šunku (Jambon de Bosses), která zde má tradici již od roku 1397, mocetta (maso z kamzíka sušené na vzduchu), tradiční černý chléb, jelita a pokrmy z masa a zvěřiny připravované na víně - to vše tvoří základ typické stravy této horské oblasti Itálie. V tomto regionu nemají tradici těstoviny.


 Z mléka piebaldských krav se také vyrábí sýr Valle d'Aosta Fromadzo. Z vemen těchto krav se produkuje tradiční masová specialita Feta de Tetoun. Dalším populárním jídlem je horský špek Lard d'Arnad, který se vyrábí z vepřového ramínka, do kterého se přidává aromatická bylinková směs, jejíž receptura zůstává v tajnosti. Dle chuti ale lze rozpoznat pepř, šalvěj, rozmarýn, hřebíček, skořici, jalovec, muškátový oříšek a bobkový list.

Místní specialitou je sýr Fontina. Tento sýr je jedinečný výrobek.  Je vyrobený z čerstvého mléka krav rasy Valdostana. Původ názvu Fontina není znám. Mléko pro výrobu sýra Fontina musí být syrové a pocházet z jednoho dojení, tudíž se tento sýr vyrábí dvakrát denně. Kůry bochníků se denně omývají slanou vodou, čímž získávají typickou okrovo-červeno-hnědou barvu. Sýry dále zrají několik měsíců v horských jeskyních při vlhkosti nad 85 %. Sýr Fontina se konzumuje sám o sobě nebo se používá pro přípravu typických valdostánských pokrmů, jako je např. smažený telecí řízek, Fonduta, zapečené palačinky, gnocchi a polenta.

Valle d'Aosta je nejmenší vinařskou oblastí, co do velikosti, rozlohy vinic i produkce vína. Ale i přesto se tu můžeme setkat s výbornými exempláři. Díky vlivu Savojska nese většina odrůd i vín francouzské názvy. Některá vína nejsou ještě ve světě moc známá. Chambave Moscata je suché bílé víno z odrůdy Moscato, která se pěstuje v okolí Chambave.  Chambave Moscata Passito je opulentní dezertní víno vyrobené z částečně vyschlých hroznů nazývaných Passito nebo Flétri. Červené víno z odrůdy Petit Rouge se nazývá Chambave Rosso. Zajímavým druhem červeného vína je Fumin.


Zdroj: http://www.italsky-raj.cz ...

Přihlášení

Vyplňte údaje. Lorem ipsum dolor it samet.