Umbria

Prosciutto di Norcia - Author: manulele.it


Umbria


Umbrie nesousedí s žádným mořem, proto je to oblast bohatá na zeleninu. Specialitou pro místní kuchyni je černý celer, intenzivní aroma se obzvlášť dobře kombinuje s výrazným ovčím sýrem (Pecorino). Další typickou zeleninou je cibule a čerstvé brambory, s kterých se připravují nočky (Gnocchi). 


Čočka odtud má vynikající pověst po celém světě a v Umbrii se z ní vaří vynikající čočkové polévky. V místní kuchyni se nejvíce používá vepřové maso, například pečené v troubě s aromatickými bylinkami, česnekem, divokým fenyklem a bobkovým listem. Porchetta je malé rožněné selátko. Je to tradiční pokrm, který se dle některých názorů zrodil právě v Umbrii. V okolí města Norcia se připravuje horská suchá šunka zvaná Prosciutto di Norcia.

Dalšími typicky selskými masnými produkty je coppa, corallina a mazzafegati. Pro oblast nejsou sice typické dary moře, zato jezero Trasimeno je zdrojem sladkovodních ryb, jako jsou kapr, štika nebo candát. Pastviny v okolí Gubbia, Gualda a Norcie jsou bohaté na aromatické byliny, což se odráží ve vynikající kvalitě místních sýrů, které jsou vyráběné tradičními způsoby. Oblast Umbrie je rovněž zdrojem autentických přírodních produktů, jako je vynikající med, který lze nalézt v celém regionu. Regionální specialitou je také sýr s černými lanýži z ovčího a kravského mléka, do kterého se poté přidává tato vysoce aromatická houba. Ze sýrů je dále zastoupen ještě ovčí Pecorino. Místní specialitou jsou černé lanýže, které rostou mezi Spoletem a Trevi či v okolí Martani a Subasil. Bílé lanýži se zde vyskytují jen ojediněle. Tradiční způsob podávání lanýžů je buď v podobě omelety, nebo míchaných vajíček, s typickými těstovinami tohoto kraje, jako jsou strangozzi, umbricelli, ciriole, bigoli a manfricoli, posypané hoblinkami nebo plátky čerstvých lanýžů.

Orvieto je název jednoho z nejvíce vyvážených bílých vín Itálie. Vyrábí se z odrůd Procanico, Grechetto, Verdello a dalších bílých kultivarů. Poměrně známé může být ještě víno Brechetto a všudypřítomné Trebbiano


Zdroj: http://www.italsky-raj.cz ...

Přihlášení

Vyplňte údaje. Lorem ipsum dolor it samet.