Toscana

Bistecca fiorentina - Author: ilaria


Toscana


V Toskánsku jsou velmi používané fazole. Fazole jsou zde v každé možné podobě, odrůdě a kombinaci, avšak nejjednodušší a snad nejchutnější variantou musí být bílé fazole se šalvějí pokapané olivovým olejem, které se podávají k bifteku alla Fiorentina. Domov tu mají i dvoubarevní vepři, z jejichž masa se připravují typické toskánské uzeniny prosciutto a salumi. Maso z těchto vepřů je chutnější, zdravější a intenzivní červené barvy.


 Typickou vepřovou pečení regionu je Arista di Maiale, která je zvýrazněná pepřem a rozmarýnem. Můžeme se zde setkat i s rybími pokrmy, jako je například Cacciucco alla Livornese, které je připravené na červeném toskánském víně. Často se zde můžeme také setkat s Panzanellou, což jsou kousky den starého chleba, které se namočí do vody a smíchají s rajčaty, cibulí, bazalkou, olivovým olejem a balzámovým octem, nebo s hutnou selskou polévkou Ribollita, která se skládá z fazolek, zelí nebo jiné zeleniny. V nejrůznějších variantách se tady objevují ovčí sýry.

Známé ovčí sýry jsou Pecorino Senese, Pecorino di Pienza, Pecorino di Montagna, Pecorino della Garfagnana, Pecorino Baccellone a další sýry z ovčího mléka Caciotta Toscana, Marzolino del Chianti a Raviggiolo di Pecora.

Místní specialitou jsou olivy. Olivy jsou olivově zelené barvy a mají pecku. Atraktivní černé olivy, a ještě olivy bez pecky, jsou výsledkem chemického procesu a barvení za použití síranu železnatého. Olivy se používají k výrobě další speciality a tou je olivový olej.  V panenském olivovém oleji jsou zastoupeny všechny čtyři chuťové složky: hořkost, kyselost, sladkost i slanost. Toskánský olivový olej, extra vergine, je ze všech olivových olejů nejsilnější a nejpeprnější.

První klasický příklad vína je Chianti. Některá vína Chianti Classico se řadí mezi nejlepší vína Itálie. Nejgrandióznější toskánské víno je Brunello di Montalcino. S tímto vínem můžeme srovnávat vína jako je Barolo či Sassicaia, které se řadí mezi nejlepší italská vína. Specialitou regionu je dezertní víno Vin Santo neboli „svaté víno“ vyrobené z polosuchých bobulí, které se produkuje po celém Toskánsku.

 


Zdroj: http://www.italsky-raj.cz ...

Přihlášení

Vyplňte údaje. Lorem ipsum dolor it samet.