Těstoviny

Author: matsuyuki


Těstoviny


Těstoviny jsou potravinový produkt, který se vyrábí z nekynutého a chemicky nekypřeného těsta. Pocházejí z Itálie. Připravují se zejména z pšenice, pitné vody a přídavných látek k jejich obarvení nebo ochucení. Těstoviny se doporučují vařit ve vroucí osolené vodě (zhruba jeden litr vody na 100 g těstovin).

Rozlišujeme těstoviny vaječné a bezvaječné. Dále se můžeme setkat s těstovinami semolinovými, celozrnnými pšeničnými nebo špaldovými, ječnými nebo žitnými. V obchodech zdravé výživy jsou dnes k dostání také těstoviny z bezlepkové mouky - pohankové nebo rýžové.


 

Historie

Těstoviny pocházejí z Itálie, první zmínka o nich pochází z 1. století n. l. ve známé Apiciově knize (který žil v době císaře Tiberia), kde je popisována příprava sekaného masa nebo ryb obložených těstovinami "lasagne". Druhý historický záznam pochází z dvanáctého století, kdy Gugliemo di Malavelle popisuje hostinu, při které se podávaly macarrones sen logana, což v překladu znamená těstoviny v omáčce. A o století později se v historii objevuje těstovina Jacopore da Todi.

Druhy těstovin

Plněné

Tortellini: těstovinové taštičky ve tvaru prstýnku, ve kterých se skrývá maso nebo sýrová náplň. Tortellini [čti tortelíny, množné číslo od italského slova tortellino, v překladu "malý koláček"] jsou italské semolinové těstoviny v podobě kroužku neboli prstýnku s různými náplněmi pocházející z italské provincie Bologna. Vybrat si můžete tortellini s náplní masovou, sýrovou, houbovou, ricotta/špenát nebo ravioli (taštičky) s masovou náplní. Tradiční výrobci tortellin jsou Pastifico Bolognese a Azienda Cerlacchia. Ravioli: těstovinové taštičky ve tvaru čtverečků. Ravioli [množné číslo od italského slova raviolo, pocházející ze slovesa riavolgere "zabalit"] jsou italské semolinové těstoviny v podobě čtverečku, zvané též taštičky, s masovou náplní, typické pro italský region severní Itálie Emilia Romagna. Vybrat si můžete i tortellini (kroužky) s náplní masovou, sýrovou, hříbkovou či ricotta/špenát. Cappelleti: plněné těstoviny ve tvaru malých kloboučků. Canelloni: závitky z nudlového těsta plněné různými náplněmi. Cannelloni (čti kanelóny) jsou těstoviny ve tvaru dutého válečku, které se plní většinou sýrem, ricottou, špenátem nebo mletým masem a zapékají v troubě s bešamelovou nebo rajčatovou omáčkou. Canelloni nevyžadují předvaření a jsou cca 8 - 10 cm dlouhé a mají průměr cca 2 cm.

Neplněné

Spaghetti: špagety. Spaghettini: velmi tenké špagety. Bucatini: dlouhé špagety, uvnitř duté. Makkaroni: široké roury. Linguine: tenké, placaté špagety. Fettuccine: široké nudle (širší než tagliatelle). Tagliatelle: široké nudle. Pappardelle: do klubíček stočené asi 1 cm široké nudle. Penne: široké kratší rourky se skosenými konci, nazývané též makaronky. Pizzoccheri: rovné nudle z 80 % pohankové mouky. Rigatoni: podobné penne, jen delší a s rovnými konci. Lasagne: asi 2,5 cm široké a 8 cm dlouhé těstovinové pláty. Farfalle: těstoviny ve tvaru mašliček - motýlků. Fusilli: vřetena. Gnocchi: noky, většinou vyráběné z bramborového těsta. Radiatori: tvar noků s žebrováním. Cannelloni: těstovinové trubičky, které se plní sýrem, špenátem apod. Orecchiette: těstoviny ve tvaru 'oušek'. Cavatelli: asi tři centimetry dlouhé těstoviny. Casarecce: domácí těstoviny svinuté do tvaru písmene S. Rotelle: těstoviny ve tvaru kola od vozu.

Polévkové

Stelline: malé hvězdičky, které se používají jako zavářka (do polévek). Peperini: malé kuličky/kostičky, nejspíš nejmenší typ polévkových nudlí. Alfabetti: malé písmenka a čísla, v oblibě zejména dětmi. Anellini: malé kroužky. Capellini tagliati: nalámané velmi tenké špagety. Conchigliette: mořské ulity. Farfalline: farfalle v malém provedení.


Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Těstoviny ...

Přihlášení

Vyplňte údaje. Lorem ipsum dolor it samet.