Sicilia

Author: paPisc


Sicilia


Sicílie je domovem těstovin, které na ostrově údajně představili Arabové, konkrétně předchůdce dnešních špaget, těstoviny zvané Intriiya. Velký vliv na místní kuchyni měli Arabové. Dovezli sem papriku, baklažán, jasmín a citrusové plody, dokonce vynalezli zmrzlinu. Sicílie produkuje velké množství obilí, vína, stolních hroznů, oliv, olivového oleje a různé zeleniny. Domácí jídelníček je kombinací těchto pochutin. Velmi hojně se zde používají mandle, pistácie, pinie, kapary, fíky, hrozinky, artyčoky a karob. Sicilské mandlové cukroví Biscotti di Mandorle patří k nejlepším v Itálii.


 Maso není součástí místní kuchyně, místo toho se zde těší velké oblibě dary moře. Specialitou této provincie je nadívaný mečoun (braccioli di pesce), také tuňák (tonno alla siciliana) má v dnešní sicilské kuchyni důležité místo, stejně tak i jeho jikry nazývané bottarga. Další specialitou jsou nadívané smažené či pečené sardinky (beccoficu) s rybím ragú (cuscusu).

Pečené papriky s rajčaty, s cibulí a olivami (peperonato) nebo smažené baklažány. Polpettine nella foglia di limone, což jsou chlebové či masové kuličky s česnekem, petrželkou a parmezánem zakápnuté olivovým olejem a zabalené do citronových listů. Citrusové plody se v kuchyni vůbec používají velmi často a neexistuje lahodnější předkrm než salát z krvavých sicilských pomerančů a čerstvého fenyklu, který plave v pomerančové šťávě a panenském olivovém oleji, nad nímž se několikrát protočí mlýnkem s čerstvým černým pepřem. Místní specialitou je kaviár Středomoří (bottarga). Bottarga je snad nejlépe utajené kulinářské tajemství Středomoří. Jsou to jikry tuňáka nebo parmy šedé, solené a sušené na vzduchu. V žádném případě nesmí na stole chybět chléb pečený z tvrdé pšenice, často posypaný sezamovými semínky.

 Sicílie bývá někdy označována jako země vína, kterému se zde náramně daří. Pochází odsud slavné víno Marsala. Marsala pochází z oblasti stejnojmenného města v provincii Trapani. Víno vyrobil pro anglický trh v roce 1773 liverpoolský obchodník John Woodhouse. Z bílých odrůd převládá Insolia, které se také říká Ansonica podle jejího toskánského názvu, což je poněkud matoucí. Kromě ní se zde také hojně pěstují odrůdy Carricante, Catarratto, Grecanico a Grillo.


Zdroj: http://www.italsky-raj.cz ...

Přihlášení

Vyplňte údaje. Lorem ipsum dolor it samet.