Sardegna

Pecorino Sardo - Author: Jessica Spengler


Sardegna


Protože je Sardinie ostrov, je bohatá na dary moře. Sardinie má i lesy, a proto se zde můžeme setkat s králíkem nebo zvěřinou. Národním pokrmem je selátko či jehňátko opékané na rožni. Jako v žádné italské kuchyni nesmí chybět těstoviny. Jsou tu známé zejména nočky zvané malloreddus nebo velké ravioli plněné tím, co dům dá, nazvané culingiones. Je zde typický tradiční chléb, který je kulatý, velmi tenký a není kynutý.


 Každá vesnice má na tento chléb svůj recept. Ze sýrů vládne ovčí sýr Pecorino Sardo a celý sortiment sýrů vyrobených převážně z ovčího či kozího mléka, jako jsou Bonassai, Callu de Cabreddu, Caprino, Casu Axedu, Casu Marzu, Fiore Sardo, Fresa, Gioddu, Ircano, Peretta, Ricotta Gentile, Ricotta Mustia, Semicotto Caprino . Místní specialitou je Suspirus, což je mandlové cukroví. Mandle jsou na Sardinii nejpoužívanější surovinou pro přípravu sladkostí a koláčků. Suspirus neboli „vzdechy“ se připravují z mandlí, našlehaných bílků, medu a vanilkové esence a poté se ozdobí cukrovou polevou. Suspirus se vždy podává ve svátek Všech svatých a Dušiček a je perfektním doprovodem k dezertním vínům.

 Sardinie má své unikátní odrůdy révy vinné, z nichž některé jsou autochtonní a nenajdou se nikde jinde na světě. Některé odrůdy sem byly přivezeny ze Španělska, například odrůda Carignano nebo Garnacha.

Začala se zde vyrábět vína svěží a lehčího stylu. Typická vína Sardinie určená k meditativním účelům v kategoriích dolce a liquoroso, která se vyrábějí z domorodých odrůd, jako jsou Nasco di Cagliari, Malvasia di Bosa, Vernaccia di Oristano, Moscato di Sorso-Sennori a jiné.

Přední výrobci těchto speciálních vín jsou: Antonio Argiolas (Angialis), Sella & Mosca (Anghelu Ruju) a Atillo Contini (Vernaccia di Oristano Superiore). Toto je 12 nejznámějších typů vín na Sardiníi: Bianco, Rosato, Rosso, Liquoroso, Passito, Cabernet, Cagnulari, Chardonnay, Sangiovese, Sauvignon, Torbato, Vermentino. Monica di Cagliari je odrůda červeného vína, které je téměř vždy sladké. Moscato di Cagliari je dezertní víno z odrůdy Moscato, které se pěstuje poblíž Campidano.


Zdroj: http://www.italsky-raj.cz ...

Přihlášení

Vyplňte údaje. Lorem ipsum dolor it samet.