Pizza

Pizza Margherita napoletana Author Valerio Capello


Pizza


Pizza je velký kruhový plát světlého chlebového těsta (koláč), nahoře s náplní vyrobenou z rajčat, sýra a jiných ingredienci. Peče se v peci nebo troubě. Původem pochází z Itálie a stala se oblíbeným jídlem po celém světě. Restaurace, ve kterých se pizza připravuje se nazývají pizzerie.
Připravuje se pečením a skládá z těchto základních surovin:
Ze středně tuhého těsta vyrobeného z vody, mouky, soli a droždí
Rajčatového základu (sugo di pomodoro)
Mozzarelly
Dále lze přidat jakékoliv suroviny podle druhu pizzy, např. olivy, sardinky, žampiony, cibule, salám, ančovičky a mnoho dalších.


Kategorie

Klasická pizza – jak se převážně vyrábí v českých pizzeriích
Neapolská Margherita
Celozrnná pizza – těsto se vyrábí z celozrnné mouky
Bezlepková pizza – těsto se vyrábí z mouky, která neobsahuje lepek
Pizza pan – pizza, která se peče v plechu
Pizzu je také možno zakoupit i předpečenou a zmraženou a poté ji rozmrazit a dopéct.
Dnes známá podoba Pizzy pochází z Italské Neapole, avšak její předchůdci pochází z Řecka (hlavními ingrediencemi byly sýr a olivy) a Egypta.


Pizza freestyle

Pizza freestyle (též pizza akrobacie) je sportovní odvětví při kterém se hází s těstem na pizzu nebo s gumovým diskem, který má podobné vlastnosti jako pizza těsto. Tato tzv. pizza show se předvádí do rytmu hudby. Pizzař nechává pizza těsto lítat a točit se okolo něj, zatímco těsto za pomocí odstředivé síly zvětšuje svůj průměr.


Metody pečení

Pizzy v klasické peci na dřevo
Na přípravu pizzy se používá několik druhů pecí:
Pec na dřevo – Pizza v peci na dřevo se peče okolo tří minut (pec se vytápí na 380-500 °C)
Pec elektrická – Profesionální elektrické pece lze také vytopit přibližně na 450 °C. Nevýhoda těchto pecí spočívá ve vysoké ztrátě teploty při každém otevření dveří pece.
Pec plynová – (Plyn vyvěrá tryskami uvnitř oválné pece.) Plynová pec má podobné vlastnosti jako pec na dřevo.

Některé druhy pizzy

Margherita – rajčatový základ, mozarella, bazalka, olivový olej
Marinara – rajčatový základ, česnek nakrájený na plátky, extra virgin olivový olej, bazalka, mořská sůl
Capricciosa – rajčatový základ, mozarella, šunka, žampióny, artyčoky, olivy
Pizza quattro stagioni – suroviny jsou stejné jako u Capricciosy, pouze se suroviny na pizzu rozprostřou do čtyř stejných dílů
Pizza quattro formaggi – pizza se čtyřmi druhy sýrů


Historie

Předchůdce dnešní pizzy připravovali již starověcí egypťané v podobě jednoduchých plochých koláčů. Od nich je časem převzali Římané. Název pizza je odvozen ze slova picea, které pochází z neapolského dialektu italštiny. Označovaly se jím pečené placky z kynutého těsta, na které se kladly další ingredience[1]. Již na konci 17. století vznikaly první pizzerie[2]. V 18. století se začalo s přidáváním rajčat a tím vlastně vznikla pizza v podobě jak ji dnes známe.
O další rozvoj pizzy se postarali italští přistěhovalci v Americe, kam si své technologie přinesli s sebou. Pizzu Margherita pekli s mozarellou a oregánem. Postupem času ji začali připravovat nikoli v peci, ale na pánvi, a její forma se do roku 1945 přizpůsobila americkému fast food stylu. První oficiální americká pizza měla název Chicago-Style a pochází z roku 1943.
V roce 1948 se začalo prodávat první předpřipravené pizza-těsto. V 50. až 60. letech se v Americe stala pizza standardním fast food jídlem vedle hot dogu a jablečného koláče.
V roce 1957 přinesli bratři Celentanovci na trh první zmrazenou pizzu a tím napomohli masivnímu tažení mražených polotovarů v obchodech. Rozšířil se i její sortiment a v témže roce byl proveden první spotřebitelský test různých druhů pizzy.


Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Pizza ...

Přihlášení

Vyplňte údaje. Lorem ipsum dolor it samet.