Piemonte

Vino Barolo - Author: PoLaKia


Piemonte


Piemont je regionem lanýžů. Bílí lanýži mají nezaměnitelné aroma. Tradiční způsob podávání těchto delikates je buď v podobě omelety a míchaných vajíček nebo s typickými těstovinami tohoto kraje tajarin, což jsou domácí vaječné nudle, které nejlépe chutnají s rozpuštěným máslem, hoblinkami čerstvých bílých lanýžů a strouhaným sýrem. Nalezneme zde i pokrm il brasato al barolo. Je to hovězí s celerem, cibulí, mrkví vařené v jednom z nejlepších pimenotských vín Barolo.


 V tomto regionu se nachází město Bra, kterému se jinak také říká město sýrů-každé 2 roky se zde koná festival Cheese. V regionu Piemont existuje osm sýrů: Bra Tenero, Bra Duro, Bra d'Alpeggio, Castelmagno, Murazzano, Raschera, Robiola di Roccaverao a Toma Piemontese. Další specialitou regionu je tzv. Bagna Caoda neboli horká koupel. Ve zvláštní nádobce se nad plamenem svíčky ohřívá omáčka z olivového oleje, česneku a sardelové pasty, do které se na vidličkách namáčejí kousky syrové brokolice, fenyklu či hub. Místní specialitou je sýr Seirass del Fen. Je to tvarohový sýr typu Ricotta. Někdy může být Seirass i mírně uzený.

V tomto regionu se vyrábí vína špičkové kvality a jde převážně o vína Barolo a Barbaresco. Tradičně se vína Barolo a Barbaresco vyráběla dlouhým nakvášením ve velkých dřevěných sudech, kde poté ležela minimálně dva roky a ještě další dva roky zrála v lahvích, než se uváděla na trh. Barolo je přezdívané od 19. století jako král vín. Víno Barolo lze archivovat 20-25 let. Vína ze zdejšího kraje se dokonale hodí k místní stravě, kterou tvoří zvěřina, lanýži a sýr. Asti a Asti Spumante je sladké šumivé víno vyrobené z muškátových odrůd s obsahem alkoholu mezi 7-9 %. Odrůda Erbaluce je typický pro severní Piamont svým suchým nádechem bílého vína. Freisa byla kdysi populární odrůda pro selská vína a nyní se z ní dělá suché víno, které je jahodově zbarvené s malinovou dochutí.  Gavi je velmi ceněné víno z odrůdy Cortese, pěstované poblíž obce Gavi. Piemont je významný producent šumivých vín.




Zdroj: http://www.italsky-raj.cz ...

Přihlášení

Vyplňte údaje. Lorem ipsum dolor it samet.