Molise


Molise


Kuchyně v Molise se nechává inspirovat od okolních regionů, což je Apulie a Abruzzo. Kuchyně tohoto regionu se dělí na tři části: přímořskou, apeninskou a kuchyni hlavního města regionu. Specialitami jsou dary moře, jako jsou mušle, vongole a scampi. Populárním jídlem jsou také rybí a zeleninové polévky. Z kozího a ovčího masa se připravují tradiční pokrmy. Také se můžeme setkat s různými druhy salámů, například soppressata a klobásek salsiccie al finocchio (klobásky s fenyklem) z vepřového masa.


 Zuppa di ortichelenticchie a minestra di zucchine paesane (polévky z kopřiv, čočky nebo cuket) jsou typické selské polévky z tohoto horského kraje. V Molise se pěstuje převážně obilí a zelenina, proto se tady můžeme setkat s rizotem a těstovinami různého druhu s pestrým výběrem pokrmů ze zeleniny a luštěnin jako jsou cukety, papriky, lilky, artyčoky, celer, rajská jablíčka, čočka, cizrna, fazole a kroupy.

Tento region si také potrpí na sladkosti. Často se pokrmy kombinují s ořechy nebo marmeládou. O core je tradiční zákusek, který téměř zmizel z repertoáru. Známé druhy sýrů jsou Caciocavallo di Agnone a Stracciata vyrobené z kravského mléka, z ovčího mléka pak Formaggella del Sannio, Pecorino di Capracotta a Pecorino del Sannio. Největší místní specialitou je Cauciuni, což je tradiční cukroví, které je spojováno s rodinnými či náboženskými svátky a oslavami. Můžeme se s nimi setkat v podobě malých taštiček, které jsou plněné pyré z cizrny nebo kaštany, do kterých se přidává kandované ovoce, mandle, skořice, vanilkový cukr, čokoláda, zahuštěný hroznový mošt, svařené víno. Taštičky se poté smaží na oleji a podávají se pocukrované v košíčku. Každá rodina má na Cauciuni jedinečný recept.

Tato oblast je schopná předvést na světových trzích čistá, expresivní vína jedinečného charakteru. Vína z Molise jsou známé už od doby Římanů. Po celé věky si místní obyvatelé nechávali svá rustikální vína jen pro sebe. Mezi známá vína patří bílé Bianco (odrůdy Trebbiano a Bombino), růžové Rosato (odrůdy Montepulciano, Trebbiano a Aglianico) a červené Rosso.


Zdroj: http://www.italsky-raj.cz ...

Přihlášení

Vyplňte údaje. Lorem ipsum dolor it samet.