Lombardia

Panettone - Author: Nicola since 1972


Lombardia


Typickými regionálními pokrmy jsou telecí Ossobuco (obalovaný telecí řízek) a rizoto neboť Milán je také střediskem rýžeRisotto alla Milanese je tradičně připravované na bílém víně Lugano se šafránem a je pýchou Lombardské gastronomie. Lombardie je také kolébkou sýru Gorgonzola, Grana Padano, Taleggio, Valtellina Casera, Robiola, Formai de Mut, Quartirolo Lombardo, Provolone Valpadana a Bitto. Gorgonzola je světoznámý plnotučný plísňový sýr vyráběný v Piemontu a Lombardii na severu Itálie.  Je vyráběný z kravského mléka. 


Legendy praví, že byl vyroben již roku 879 v městečku Gorgonzola na východ od Milána. Zraje přibližně 4 měsíce a během tohoto procesu se do něj vpichují měděné jehlice. Ty vpouští dovnitř vzduch, čímž urychlují vznik plísně, a uvnitř sýra se vytvoří typické modré žilky. Gorgonzola má široké použití, může se rozpustit na risottu, podávat ke kukuřičné kaši (polentě), přidává se na krátké těstoviny (penne, rigatoni apod.) a také je součástí pizzy quattro formaggi (čtyř sýrů).

Grana Padano je zrnitý sýr produkovaný na velkém území v severní části Itálie. Zraje 9 měsíců. Další slavný sýr je Mascarpone. Je to krémový čerstvý sýr, který se vyrábí ze smetany z kravského mléka působením kyseliny vinné. Méně známé sýry jsou Agri di Valtorta, Bagoss, Bernardo, Branzi, Caprino, Crescenza, Livigno, Magnocca, Magro di Piatta, Pannerone Lodigiano, Salva, Scimudin, Silter, Stracchino a Strachitund. Z Milána rovněž pochází Panettone, což je vánoční specialita z kyprého těsta ve tvaru dómu, která se prodává v malovaných krabičkách téměř všude. Mostarda di frutta je specialita Cremony. Není to ovocná hořčice, jak název napovídá, nýbrž konzervované ovoce s hořčičnými semínky ve vinném nálevu.

Jablka, hrušky, broskve, meruňky a citrusové ovoce se nakrájí na drobné kousky a povaří s vínem, medem, citronovou šťávou a hořčičnými semínky. Tekutina se nechá zredukovat, poté vychladit a vzniklá směs se uschová v chladničce a používá dle potřeby. Podává se jako doprovod k vařenému hovězímu nebo telecímu masu Bollito.

 Lombardie je nejvýznamnějším výrobcem šumivých vín v Itálii. Barbera je nejrozšířenější modrá odrůda v Lombardii. Botticino je červené víno vyrobené zcelením odrůd Barbera, Marzemino, Schiava a Sangiovese. Lugana je kvalitní bílé víno vyrobené z odrůdy Trebbiano di Lugana


Zdroj: http://www.italsky-raj.cz ...

Přihlášení

Vyplňte údaje. Lorem ipsum dolor it samet.