Liguria

Spaghetti al pesto - Author: diekatrin


Liguria


V Ligurské kuchyni se používá především to, co vyroste na záhonech na slunci, například česnek, brutnák, bazalka, rozmarýn, tymián a jiné byliny a koření. Typickým jídlem pro Ligurii jsou makaróny (Maccheroni), které se zde připravovaly už od 13. století. Svůj domov zde mají i chlebové placky focaccia a farinata, které se podobají pizze, stejně jako pyré z cizrny zvané panissa. Často se zde můžeme setkat i s rybami a plody moře


Štědrovečerní jídlo nese název Cappon Magro (hubený kohout), což je slavnostní pokrm z ryb. Ligurská BurridaRisotto con Seppioline (rizoto se sépiemi), nadívané mušle alla Spezzina a Torta Marinara jsou typické místní pokrmy z darů moře.

Rybí polévka Ciuppin je báječnou kombinací ryb a zeleniny s dotekem česneku a vína. Při výrobě této polévky se zužitkují méně cenné ryby, které by se nepodávaly jako hlavní chod. Ciuppin lze také podávat zahuštěný jako omáčku na těstoviny. Z Ligurie také pochází několik vynikajících sýrů: Bruzzu (ovčí sýr), Formaggetta della Valle Argentina a Formaggetta Savonese (z ovčího, kravského a kozího mléka), Prescinseua, San Sté a Stagionato de Vaise (sýry z kravského mléka).

Vyrábí se zde také olivový olej. Ligurský olivový olej je velmi delikátní jako dresink a díky své jemnosti je vyhledávaný po celém světě. Místní specialitou je Pesto. Jedná se o omáčku z čerstvé bazalky, česneku a piniových semen drcených v hmoždíři, do které se pomalu přidává panenský olivový olej a nakonec strouhaný parmezán. Většinou se podává s těstovinami a za hranicemi tvoří základ pro provensálskou polévku. Ve vysoké gastronomii se v poslední době používá jako ozdoba i jako dochucovadlo mnoha pokrmů.

 Téměř všechna produkce vína v Ligurii je určena pro místní konzumaci. Většinou se zde vyrábí bílá vína, která se skvěle kombinují s regionální gastronomií - ryby, plody moře a bazalkové pesto.  Populárním vínem v Ligurii je Rossese di DolceacquaOrmeasco je červené víno sub-zóny v údolí Arroscio z odrůdy Dolcetto Rossese di dolceacqua nebo Dolceacqua je rustikální víno svůdného charakteru.

 


Zdroj: http://www.italsky-raj.cz ...

Přihlášení

Vyplňte údaje. Lorem ipsum dolor it samet.