Lazio

Author: gnuckx


Lazio


V tomto regionu, především v samotném Římu, je spousta pokrmů z vnitřností a to i v luxusních restauracích. Nejtypičtější jsou volská oháňka, ledvinky na víně s rajskou omáčkou a polévka z bahnitých ryb. Na venkově je zdrojem potravy zpravidla to, co si sami vypěstují a vychovají. V regionu Latium se často setkáme s pestrobarevnou zeleninou, jako jsou artyčoky, brokolice, papriky, hrách a fazole


Z potravin z masa nás čeká kuřecí, králičí i vepřové a jehněčí a to speciality jako jsou Saltimbocca a Abbacchio. Těstoviny se zde připravují na několik způsobů, nejznámější z nich jsou alla Putanesca, jsou to těstoviny s ostrou rajskou omáčkou, s olivami, ančovičkami, chilli a kapary. Těstoviny alla Carbonara (po uhlířsku) jsou s vejci a pancetta (slaninou). Svůj původ zde má i Mozzarella. Ostatní sýry regionu jsou Caciotta Romana, Marzolina, Pecorino del Pastore, Scacione a Caprone. Místní specialitou je Est! Est!! Est!!! Di Montefiascone. Je to víno z oblasti Lazio. Je opředeno legendou, která praví, že název tohoto slavného vína vznikl již na počátku 12. století, kdy se bavorský biskup jménem Johannes Fugger vydal do Říma na korunovaci římského císaře Jindřicha V. S náskokem jednoho dne vyslal svého věrného sluhu Martina, aby pro něj po cestě vybral pouze ty hostince, kde podávají dobrá vína a označil je slovem „Est“, což měla být zkratka pro Vinum Est Bonum aneb víno je dobré. Když sluha přijel do osady Montefiascone, shledal místní víno tak vynikajícím, že na hostinec napsal Est! Est!! Est!!! Duchovní s ním musel souhlasit, neboť když on sám poté dorazil do hostince v Montefiascone a ochutnal místní víno, zapomněl na Řím i na císaře a zůstal tam až do své smrti. Pravdivost této legendy není ničím podložená, ačkoliv se v místním kostele San Flaviano nachází hrobka nesoucí jméno preláta Fuggera a během staletí se stalo zvykem, že se každoročně polije soudkem vína.

V tomto regionu se vyrábí především bílé víno. Z modrých odrůd se nejvíce v regionu Lazio pěstuje Sangiovese, Montepulciano, Cesanese a Merlot. Aleatico di Grandioli je málo známé červené dezertní víno z odrůdy Aleatico. Nejslavnější římské víno je Frascati. Roční produkce činí téměř 20 milionů litrů a zásobuje nejen vinárny v Římě, ale i po celém světě.   


Zdroj: http://www.italsky-raj.cz ...

Přihlášení

Vyplňte údaje. Lorem ipsum dolor it samet.