Calabria - Kalábrie

Author: coolabanana


Calabria - Kalábrie


Zdrojem potravy v Calabrii jsou především plody moře. V hornatých oblastech se ovšem na stůl dostalo vše, co se dalo požít. Lesy jsou bohaté na houby, kaštany a dobytek je zdrojem mléčných výrobků. Převládají tady ovšem pokrmy z těstovin a také pizzy-pitte. Téměř do všech pokrmů se používají ďábelsky pikantní feferonky-peperoncini. Vepř je v této oblasti takřka posvátné zvíře a zabijačka vždy bývala velkou událostní a náboženským rituálem.


 Lidé v Calabrii všechno konzervují, a proto se zde můžeme setkat s různými produkty, které jsou buď solené, naložené, uzené či jinak konzervované. V pobřežních oblastech je specialitou me'stica nebo také mustica, což jsou čerstvě vylíhnuté malé ančovičky, které se konzervují s citronem, olivovým olejem a všudypřítomnými feferonkami. 

 

V Calábrii má také domov několik sýrů: Caciocavallo Silano, Canestrato Crotonese, Caprino d'Aspromonte, Giuncata, Rasco, Ricotta Affumicata a Pecorino del Monte Poro. Místní specialitou je Nduja a Soppressata, což je jitrnice a jelítko s feferonkami. Tento recept údajně přivezli Španělé. Jelítka i jitrnice se vyrábějí ručně. Zbytky masa ze zabijačky se smíchají se solí a feferonkami, naplní se do střívek, lehce vyudí nad aromatickým dřevem a nechají dále uzrát ve sklepích. Tyto speciality se konzumují jako pomazánka na toasty nebo se používají do omáček na těstoviny, do polévek a v kombinaci s dušenou zeleninou.

 

Setkáme se zde i s červeným a bílým vínem. Odrůda Gaglioppo v oblastech Pollino, Donnici a Savuto, dává vína lehčího stylu, jsou však téměř neznámá. Také Greco Nero, Magliocco a Cabernet Sauvignon se používají pro výrobu některých červených vín. Z bílých odrůd kraluje Greco di Bianco, která se používá pro výrobu sladkých vín. Bivongi je vinařská zóna, jejíž název je dán odlehlým městem Bivongi na Jónské straně Calabrie. Je typická pro tři druhy vín: Bianco, Rosato a Rosso (Galioppo), také červená Riserva. V poslední době se také na trhu uplatňují Cirò Bianco a Cirò Rosato. Dalším vínem je Bianco, což je sladké víno okrového roucha a vůní citrusů a bylinek. 


Zdroj: http://www.italsky-raj.cz ...

Přihlášení

Vyplňte údaje. Lorem ipsum dolor it samet.