Jídlo

Pizza

Pizza Margherita napoletana Author Valerio Capello

Pizza

Pizza je velký kruhový plát světlého chlebového těsta (koláč), nahoře s náplní vyrobenou z rajčat, sýra a jiných ingredienci. Peče se v peci nebo troubě. Původem pochází z Itálie a stala se oblíbeným jídlem po celém světě. Restaurace, ve kterých se pizza připravuje se nazývají pizzerie.
Připravuje se pečením a skládá z těchto základních surovin:
Ze středně tuhého těsta vyrobeného z vody, mouky, soli a droždí
Rajčatového základu (sugo di pomodoro)
Mozzarelly
Dále lze přidat jakékoliv suroviny podle druhu pizzy, např. olivy, sardinky, žampiony, cibule, salám, ančovičky a mnoho dalších.

Olivový olej

Estrazione dell'olio d'oliva: olio separato con la centrifuga verticale - Author: Giancarlo Dessì

Olivový olej

Olivový olej je olej získaný z černých oliv (Olea europaea) lisováním či jinými mechanickými postupy. Je používán především při výrobě pokrmů, v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu. Olivový olej je typickou součástí středomořské kuchyně. Konzumace olivového oleje je považována za zdraví prospěšnou, protože obsahuje mono-nenasycené mastné kyseliny a vitamin E. Přírodní léčitelství jej považuje za velmi dobré laxativum.

Calabria - Kalábrie

Author: coolabanana

Calabria - Kalábrie

Zdrojem potravy v Calabrii jsou především plody moře. V hornatých oblastech se ovšem na stůl dostalo vše, co se dalo požít. Lesy jsou bohaté na houby, kaštany a dobytek je zdrojem mléčných výrobků. Převládají tady ovšem pokrmy z těstovin a také pizzy-pitte. Téměř do všech pokrmů se používají ďábelsky pikantní feferonky-peperoncini. Vepř je v této oblasti takřka posvátné zvíře a zabijačka vždy bývala velkou událostní a náboženským rituálem.

Lazio

Author: gnuckx

Lazio

V tomto regionu, především v samotném Římu, je spousta pokrmů z vnitřností a to i v luxusních restauracích. Nejtypičtější jsou volská oháňka, ledvinky na víně s rajskou omáčkou a polévka z bahnitých ryb. Na venkově je zdrojem potravy zpravidla to, co si sami vypěstují a vychovají. V regionu Latium se často setkáme s pestrobarevnou zeleninou, jako jsou artyčoky, brokolice, papriky, hrách a fazole

Abruzzo

Author: vinofamily

Abruzzo

V regionu Abruzzo jsou velmi vydatné již samotné předkrmy. Tradičním masem pro tuto oblast je skopové a jehněčí maso, které se připravuje jako pikantní pokrm s tomaty, paprikami a chilli. Mezi ty nejznámější pokrmy z jehněčího masa patří např. Agnello alla brace (jehněčí na grilu na dřevěném uhlí), Arrosticini (jehněčí špízy) a Agnello Cacio e Uova (jehněčí se sýrem a vejcem).

Těstoviny

Author: matsuyuki

Těstoviny

Těstoviny jsou potravinový produkt, který se vyrábí z nekynutého a chemicky nekypřeného těsta. Pocházejí z Itálie. Připravují se zejména z pšenice, pitné vody a přídavných látek k jejich obarvení nebo ochucení. Těstoviny se doporučují vařit ve vroucí osolené vodě (zhruba jeden litr vody na 100 g těstovin).

Rozlišujeme těstoviny vaječné a bezvaječné. Dále se můžeme setkat s těstovinami semolinovými, celozrnnými pšeničnými nebo špaldovými, ječnými nebo žitnými. V obchodech zdravé výživy jsou dnes k dostání také těstoviny z bezlepkové mouky - pohankové nebo rýžové.

Campania

Vesuvio - Author: Franconian

Campania

Právě odtud pochází pizza taková, jakou ji známe. Její „vynálezce“ pocházel z Neapole. Druhou zajímavostí je, že rajská jablíčka se začala používat také právě zde – do té doby si lidé mysleli, že díky své červené barvě jsou jedovatá. Mezi místní delikatesy patří crostini (pozn.opečené malé kusy chleba – „malá topinka“ ) s buvolí ricottou a citronovou marmeládou, jehněčí játýrka, tartar z tresky s citronovým dresingem, rustikální sýrová pizza a pasta s fazolemi Villaricca.

Emilia-Romagna

Parmigiano Reggiano - Author: Dèsirèe Tonus

Emilia-Romagna

Boloňské špagetyravioli, lasagne, cannelloni, tagliatelle, tortellini, cappelletti, parmezán. Mortadela, culatello, balzámová ocet, parmská šunka – to vše má svůj původ právě zde. V regionu Emilia-Romagna se vyrábějí kromě legendárního parmazánu další vynikající sýry: Casatella Romagnola, Pecorino Dolce dei Colli Bolognesi, Ravaggiolo Romagnolo a Formaggio di Fossa. 

Friuli-Venezia Giulia

Author: chripell

Friuli-Venezia Giulia

Tento region byl od nepaměti křižovatkou několika kultur, proto se i v gastronomii nachází prvky kuchyní sousedních národů: jogurt, žitný chléb, zelí, kmín, sladké nudle s mákem nebo ořechy, štrůdl a jiné. Populární je srstnatá i pernatá zvěřina z lesů přilehlých pohoří. Zachoval se zde selský pokrm zvaný Jota, jehož základem jsou kroupy a kysané zelí, případně se může podávat s vepřovým masem.

Liguria

Spaghetti al pesto - Author: diekatrin

Liguria

V Ligurské kuchyni se používá především to, co vyroste na záhonech na slunci, například česnek, brutnák, bazalka, rozmarýn, tymián a jiné byliny a koření. Typickým jídlem pro Ligurii jsou makaróny (Maccheroni), které se zde připravovaly už od 13. století. Svůj domov zde mají i chlebové placky focaccia a farinata, které se podobají pizze, stejně jako pyré z cizrny zvané panissa. Často se zde můžeme setkat i s rybami a plody moře

Lombardia

Panettone - Author: Nicola since 1972

Lombardia

Typickými regionálními pokrmy jsou telecí Ossobuco (obalovaný telecí řízek) a rizoto neboť Milán je také střediskem rýžeRisotto alla Milanese je tradičně připravované na bílém víně Lugano se šafránem a je pýchou Lombardské gastronomie. Lombardie je také kolébkou sýru Gorgonzola, Grana Padano, Taleggio, Valtellina Casera, Robiola, Formai de Mut, Quartirolo Lombardo, Provolone Valpadana a Bitto. Gorgonzola je světoznámý plnotučný plísňový sýr vyráběný v Piemontu a Lombardii na severu Itálie.  Je vyráběný z kravského mléka. 

Marche

Porchetta - Author: Oishi Kuranosuke

Marche

 Můžeme se zde setkat především s plody moře. Velmi využívané jsou ústřice, krevety, scampy a ryby. Brodetto je jediná rybí polévka v Itálii, do které se přidává šafrán. Velmi oblíbené jsou také nadívané pokrmy. Můžete zde dostat nadívané olivy, dále třeba nadívaného králíka nebo nadívané jehněčí olivami, houbami, nebo třeba divokým fenyklem. 

Molise

Kuchyně v Molise se nechává inspirovat od okolních regionů, což je Apulie a Abruzzo. Kuchyně tohoto regionu se dělí na tři části: přímořskou, apeninskou a kuchyni hlavního města regionu. Specialitami jsou dary moře, jako jsou mušle, vongole a scampi. Populárním jídlem jsou také rybí a zeleninové polévky. Z kozího a ovčího masa se připravují tradiční pokrmy. Také se můžeme setkat s různými druhy salámů, například soppressata a klobásek salsiccie al finocchio (klobásky s fenyklem) z vepřového masa.

Piemonte

Vino Barolo - Author: PoLaKia

Piemonte

Piemont je regionem lanýžů. Bílí lanýži mají nezaměnitelné aroma. Tradiční způsob podávání těchto delikates je buď v podobě omelety a míchaných vajíček nebo s typickými těstovinami tohoto kraje tajarin, což jsou domácí vaječné nudle, které nejlépe chutnají s rozpuštěným máslem, hoblinkami čerstvých bílých lanýžů a strouhaným sýrem. Nalezneme zde i pokrm il brasato al barolo. Je to hovězí s celerem, cibulí, mrkví vařené v jednom z nejlepších pimenotských vín Barolo.

Puglia

Olive - Author: Pietro Di Bello

Puglia

Kraj Puglia byl chudý, a proto se drahá koření nahrazovala aromatickými bylinami. Místní chilli (peperoncini) se používají místo pepře z dovozu. Tymián, mateřídouška a rozmarýn potraviny konzervují a zároveň dochucují. Tento region je největším zdrojem vína a i olivového oleje

Sardegna

Pecorino Sardo - Author: Jessica Spengler

Sardegna

Protože je Sardinie ostrov, je bohatá na dary moře. Sardinie má i lesy, a proto se zde můžeme setkat s králíkem nebo zvěřinou. Národním pokrmem je selátko či jehňátko opékané na rožni. Jako v žádné italské kuchyni nesmí chybět těstoviny. Jsou tu známé zejména nočky zvané malloreddus nebo velké ravioli plněné tím, co dům dá, nazvané culingiones. Je zde typický tradiční chléb, který je kulatý, velmi tenký a není kynutý.

Sicilia

Author: paPisc

Sicilia

Sicílie je domovem těstovin, které na ostrově údajně představili Arabové, konkrétně předchůdce dnešních špaget, těstoviny zvané Intriiya. Velký vliv na místní kuchyni měli Arabové. Dovezli sem papriku, baklažán, jasmín a citrusové plody, dokonce vynalezli zmrzlinu. Sicílie produkuje velké množství obilí, vína, stolních hroznů, oliv, olivového oleje a různé zeleniny. Domácí jídelníček je kombinací těchto pochutin. Velmi hojně se zde používají mandle, pistácie, pinie, kapary, fíky, hrozinky, artyčoky a karob. Sicilské mandlové cukroví Biscotti di Mandorle patří k nejlepším v Itálii.

Toscana

Bistecca fiorentina - Author: ilaria

Toscana

V Toskánsku jsou velmi používané fazole. Fazole jsou zde v každé možné podobě, odrůdě a kombinaci, avšak nejjednodušší a snad nejchutnější variantou musí být bílé fazole se šalvějí pokapané olivovým olejem, které se podávají k bifteku alla Fiorentina. Domov tu mají i dvoubarevní vepři, z jejichž masa se připravují typické toskánské uzeniny prosciutto a salumi. Maso z těchto vepřů je chutnější, zdravější a intenzivní červené barvy.

Trentino-Alto Adige

V italsky mluvícím Tridentsku (Trentino) převládá kuchyně benátská. V německy mluvící části se setkáme s prvky, jako jsou wursty, eintopfy a černý chléb. Obě oblasti se vzájemně propojují. Knedlíky neboli Knödel, zelí jako Kraut neboli crauti, špek jako Speck, křen Kren nebo cren a vídeňské buchty se konzumují v zařízeních nazvaných jak pasticeria, tak Konditorei. 

Umbria

Prosciutto di Norcia - Author: manulele.it

Umbria

Umbrie nesousedí s žádným mořem, proto je to oblast bohatá na zeleninu. Specialitou pro místní kuchyni je černý celer, intenzivní aroma se obzvlášť dobře kombinuje s výrazným ovčím sýrem (Pecorino). Další typickou zeleninou je cibule a čerstvé brambory, s kterých se připravují nočky (Gnocchi). 

Valle d'Aosta

Author: Marcos.Zion

Valle d'Aosta

Obyvatelé tohoto regionu milují selské pokrmy, a to proto, že jsou jednoduché. Polenta (concia), hutné polévky, salámy, horskou šunku (Jambon de Bosses), která zde má tradici již od roku 1397, mocetta (maso z kamzíka sušené na vzduchu), tradiční černý chléb, jelita a pokrmy z masa a zvěřiny připravované na víně - to vše tvoří základ typické stravy této horské oblasti Itálie. V tomto regionu nemají tradici těstoviny.

Veneto

Radicchio di Treviso - Author: Ferruccio Zanone

Veneto

Benátsko má velmi bohatou gastronomii. Nejvíce se tu můžeme setkat s Risottem, které se připravuje s plody moře, masem či zeleninou. Na pobřeží ho připravují s rybami nebo plody moře, zatímco dále ve vnitrozemí sáhnou spíše po dýni, chřestu nebo čekance. V Benátské kuchyni se příliš neuplatňují těstoviny. Nejznámější těstoviny v tomto regionu jsou špagety, zvané Bigoli. Připravují se především s kachním masem.

Basilicata

V regionu Basilicata se na snídani podává sladké pečivo a jiné cukrářské výrobky. Dříve byl kraj velmi chudý a proto jehněčí a kůzlečí maso bylo pouze pro bohaté a chudina se musela spokojit pouze s vnitřnostmi. Co se týče hlavních jídel, tak se v této oblasti setkáme a velkou rozmanitostí. Je to způsobeno tím, že v minulosti byly jednotlivé obce oddělené od sousedních, díky drsným podmínkám, a proto byli závislé pouze na vlastních zdrojích. Jídlo se často skládá z bílého masa, jehněčího, skopového, vajec, místní zeleniny a pálivé papriky.

Tiramisu

Tiramisù - Author: Le ciel azuré

Tiramisu

Tiramisu je tradiční italský dezert. Slovo tiramisù vzniklo z tirami su, což znamená vytáhni mě nebo "zvedni mě". Ve volném překladu "rozvesel mě". Díky jedné z přísad - tvarohovému sýru mascarpone - ho můžeme řadit k jednomu z nejtučnějších dezertů vůbec.

Protože tiramisu obsahuje syrová vejce, není možné dezert dlouho skladovat z důvodu nebezpečí salmonelózy. Nyní již se dají použít pasterovaná vejce, zde nákaza nehrozí.

Přihlášení

Vyplňte údaje. Lorem ipsum dolor it samet.