Friuli-Venezia Giulia

Author: chripell


Friuli-Venezia Giulia


Tento region byl od nepaměti křižovatkou několika kultur, proto se i v gastronomii nachází prvky kuchyní sousedních národů: jogurt, žitný chléb, zelí, kmín, sladké nudle s mákem nebo ořechy, štrůdl a jiné. Populární je srstnatá i pernatá zvěřina z lesů přilehlých pohoří. Zachoval se zde selský pokrm zvaný Jota, jehož základem jsou kroupy a kysané zelí, případně se může podávat s vepřovým masem.


 Sýry z horských pastvin jsou velmi ceněné, zejména Montasio, je z něj vynikající pokrm, kdy se podává smažený s vejcem. Jeho historie sahá až do 12. století, kdy mniši z kláštera u Moggio Udinese začali produkovat sýr z kravského mléka. Jsou tři druhy sýrů Montasio, čerstvý zraje alespoň 2 měsíce, má jemnou chuť a používá se jako předkrm a jako ingredience v hlavních pokrmech. Druhý je tzv. Mezzano, který zraje 5-10 měsíců a jeho chuť je ostřejší a poslední sýr je Stravecchio, má nakyslou chuť a používá se jako alternativní náhrada parmezánu.

Další sýry regionu jsou Carnia o Cuc, Formaggio Salato (slaný sýr), Latteria, Malga a uzený Scuete Fumade. Sýr Latteria je výrazný vůní a chutí, které jsou způsobeny zráním v tufové jeskyni. Vyrábí se z kravského mléka. Místní specialita je Proscuitto di San Daniele. První zmínka o tomto jídle pochází z dob keltsko-římských. Velkovýroba šunky začala počátkem 20. století. Proscuito di San Daniele je přírodně zralá šunka, má tvar kytary a je pro ni typické, že na rozdíl od Parmské šunky je u kýty ponechaná celá nožička i s kopýtkem. Název Prosciutto je z latinského slova perexsuctum, které znamené „důkladně vysušený“.

V této oblasti se produkují především bílá vína, ale setkáme se tu i s víny červenými jako je například Refosco a Terrano. Specialitou je odrůda Picolit, která dává legendární sladké víno podobné Sauternes, oblíbené již před 200 lety Habsburky a dalšími královskými dvory. 


Zdroj: http://www.italsky-raj.cz ...

Přihlášení

Vyplňte údaje. Lorem ipsum dolor it samet.