Emilia-Romagna

Parmigiano Reggiano - Author: Dèsirèe Tonus


Emilia-Romagna


Boloňské špagetyravioli, lasagne, cannelloni, tagliatelle, tortellini, cappelletti, parmezán. Mortadela, culatello, balzámová ocet, parmská šunka – to vše má svůj původ právě zde. V regionu Emilia-Romagna se vyrábějí kromě legendárního parmazánu další vynikající sýry: Casatella Romagnola, Pecorino Dolce dei Colli Bolognesi, Ravaggiolo Romagnolo a Formaggio di Fossa. 


Parmazán neboli Parmigiano Reggiano je nazýván králem sýrů. Je vyráběn z mléka z tzv. čevených krav. Jedná se o staré plemeno, které se datuje z dob invaze Barbarů. Mléko se nejprve zahřeje v měděných kádích na otevřeném ohni na teplotu 55ºC, takto uvařená hmota se posléze rozdělí na tvaroh a syrovátku. Tvaroh je zabalen do mušelínových ubrusů a nechá se nad nádobami vykapat. Poté se vytvaruje do žádoucí formy, ponoří se do slaného roztoku na několik týdnů a dále zraje ve vedlejších místnostech. Celkové zrání trvá několik měsíců. Nejčastěji se používá sypaný na boloňské špagety či taštičky plněné masem nebo sýrem (tortellini).

Parmská šunka (Proscuitto di Parma) se vyrábí společně s produkcí parmazánu neboť s jeho syrovátkou se mimo jiné krmí vepříci určení pro parmskou šunku. Pro šunku nejlepší kvality je třeba čtyř ingrediencí: kvalitní plemeno, sůl, místní vzduch a čas (celý proces trvá 36 měsíců). Balzámový ocet nechutná vůbec jako ocet, popravdě je to balzám. Pravý tradiční balzámový ocet se v oblasti svého původu podává na závěr hostiny jako digestiv nebo se zmrzlinou a čerstvými jahodami či jinak.

Culatello di Zibello se považuje za nejlepší z parmských uzenin, díky své vzácnosti a unikátnosti. Vyrábí se již od počátku 14. století. Rormaggio di Fossa aneb sýr z jeskyně je další kvalitní sýr v Itálii. V okolí San Marina se na tuto pochoutku specializuje několik malovýrobců. Původně se v létě ukládal do jeskyň jako zásoba na zimu, aby měli rolníci co jíst. K výrobě sýra se používá 100% ovčí mléko. Hotový sýr se zabalí do jutových pytlů, spustí se do hluboké jámy a otvor se přikryje dřevěným krytem, který se pak pečlivě zasádruje a to proto, aby sýr uzrál a vyschl za nepřítomnosti vzduchu.

Nejznámějším vínem regionu je Lambrusco, vyrobené ze stejné odrůdy. Lambrusco je nejvyváženějším druhem na trhy ve Velké Británii a USA. Je poměrně suché a hodí se k místním pokrmům. Bílé víno zde reprezentuje odrůda Albana.


Zdroj: http://www.italsky-raj.cz ...

Přihlášení

Vyplňte údaje. Lorem ipsum dolor it samet.