Basilicata


Basilicata


V regionu Basilicata se na snídani podává sladké pečivo a jiné cukrářské výrobky. Dříve byl kraj velmi chudý a proto jehněčí a kůzlečí maso bylo pouze pro bohaté a chudina se musela spokojit pouze s vnitřnostmi. Co se týče hlavních jídel, tak se v této oblasti setkáme a velkou rozmanitostí. Je to způsobeno tím, že v minulosti byly jednotlivé obce oddělené od sousedních, díky drsným podmínkám, a proto byli závislé pouze na vlastních zdrojích. Jídlo se často skládá z bílého masa, jehněčího, skopového, vajec, místní zeleniny a pálivé papriky.


 Hlavními ingrediencemi jsou bylinky, olivy, rajčata, kaktusové plody, feferonky a silně aromatické kozí a ovčí sýry. Předkrmy jsou většinou z těstovin a masového ragú. V hlavním jídle je vždy maso, nejčastěji skopové.

Místní specialitou je sýr Ricotta. Ricotta je tvarohový produkt ze syrovátky, která zbyla po výrobě jiných mléčných výrobků. Ricotta se dnes vyrábí po celé Itálii převážně z kravského mléka. V regionu Basilicata se používá k výrobě syrovátka z mléka kravského, ovčího i kozího, která se zahřeje na teplotu 85 °C, při níž se bílkoviny vysráží a jako malé chumáčky stoupají na povrch.

Ty se sbírají a poté scedí a nechají vykapat po dobu několika hodin. Další vyhlášené místní speciality jsou „Gnummarieddi“ (pečené nebo grilované závitky z jehněčího masa a vnitřností), Soppressata (tlačenka) a Lucanica (klobása). Ze zeleniny je velmi oblíbená ředkev. Většinou se strouhá na těstoviny nebo se přidává do tzv.

Rafanaty (vaječné omelety se strouhanou ředkví a ovčím sýrem). Další specialitou jsou sušené papriky. Příprava: nejdříve se opraží na olivovém oleji, poté slouží jako příloha k tresce nebo do těstovin. Pochází odtud bramborový salát Basilicata.  Na salát potřebujeme bílé olejnaté brambory, bílí vinný ocet, olivový olej, petžel, zelený pepř, černé olivy, česnek a sardelky. Z tohoto regionu pochází také focaccia materata (slaný dort plněný mozzarellou, cibulí, olivami, artyčoky).

Oblast Lucania patřila mezi první části Itálie, kde byly vysazeny vinice. Významnou odrůdou révy je Aglianico. Tento druh dozrává velmi pozdě a není náchylný k plísním.

 


Zdroj: http://www.italsky-raj.cz ...

Přihlášení

Vyplňte údaje. Lorem ipsum dolor it samet.