Abruzzo

Author: vinofamily


Abruzzo


V regionu Abruzzo jsou velmi vydatné již samotné předkrmy. Tradičním masem pro tuto oblast je skopové a jehněčí maso, které se připravuje jako pikantní pokrm s tomaty, paprikami a chilli. Mezi ty nejznámější pokrmy z jehněčího masa patří např. Agnello alla brace (jehněčí na grilu na dřevěném uhlí), Arrosticini (jehněčí špízy) a Agnello Cacio e Uova (jehněčí se sýrem a vejcem).


 Populární je i vepřové maso. Pokrm z vnitřností, žebírek, nožiček a ovaru je místní delikatesa. U pobřeží se naopak setkáme s dary moře, takovým typickým příkladem je pokrm zvaný Brodetto Pescarese, což je něco jako bujabéza (pozn.francouzská rybí polévka) od Jadranu, do které se přidávají zelené papriky.

Tento region, konkrétně provincie L´Aquila,je známá svým šafránem. Z šafránu zde dokonce vyrábějí žlutavě zbarvený likér. Dalším jedinečným likérem je Centerbe, jehož receptura je tajemstvím. Z horských pastvin pochází ovčí mléko, z kterého se vyrábí sýry jako Marcetto, ovčí sýry typu Pecarina, například Pecarina Abruzzese.

Místní specialitou je nugát zvaný Torrone Aquilano, který se vyrábí podle tajného receptu na bázi medu, mandlí, lískových oříšků, čokolády a bílků s přidáním čisté pramenité vody, a to vše v určitém poměru za neustálého ručního míchání ve vodní lázni. Jedná se o tzv. černý nugát a toto pojmenování získal díky tmavé barvě z čokolády.

Velký podíl na kvalitě tohoto nugátu má místní pramenitá voda.  Další specialita tohoto kraje je "Maccheroni alla chitarra", což jsou dlouhé široké nudle, které jsou pomocí dřevěného rámu a tenké struny připravovány ručně, a které se podávají s ostrou rajčatovou omáčkou, nebo se skopovým masem. Další specialitou je "Bucatini all'Amatriciana", jedná se o pokrm pocházející z regionu Lazio. Bucatini jsou vlastně tlusté špagety, které jsou připravovány se špekem, rajčaty, ovčím sýrem a kořením.

Pro tento region jsou typická vína. K mořským plodům se hodí bílé víno z odrůdy Trebbiano-Rebbiano d´Abruzzo. Další vhodné víno k místním pokrmům je Montepulciano d´Abruzzo. Poměrně mladou odrůdou je Controguerra, kterou založili místní vinaři v provincii Teramo. Růžové víno z této oblasti se nazývá Cerasuolo


Zdroj: http://www.italsky-raj.cz ...

Přihlášení

Vyplňte údaje. Lorem ipsum dolor it samet.